XVII MIĘDZYSZKOLNY KONKURS O ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIU

W dniu 8 marca 2018 roku w Gdańsku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego i Chemicznego odbył się XVII Międzyszkolny Konkurs o Żywności i Żywieniu.

Naszą szkołę reprezentowały: Kamila Lewandowska, Dorota Orzechowska i Angelka Opuska.

W konkursie wzięło udział 23 uczniów z 8 szkół. Pierwszym etapem konkursu był test wyboru, po którym wyłoniono uczestników finału – 10 uczniów z najwyższą liczbą punktów. Finaliści odpowiadali na pytania zgodnie z zasadami teleturnieju „Jeden z dziesięciu”. Po tym etapie troje najlepszych uczestników otrzymało do wykonania 4 zadania praktyczne, które polegały na rozpoznaniu próbek serów oraz dobraniu zamienników produktów spożywczych i rozpoznaniu ziół. Musieli oni też wykazać się znajomością dodatków do żywności (ksylitol, karagen, wodorowęglan sodu, glutaminian sodu). Zadania praktyczne okazały się trudne dla uczniów, ale jednym z celów konkursu jest poszerzanie wiedzy, a to na pewno zostało osiągnięte.

mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska
mgr inż. Emilia Megger-Lisewska