Festiwal potraw kaszubskich

Dnia 22 września 2012 roku o godzinie 1400 w Ostrzycach odbył się już V Festiwal potraw kaszubskich „Kaszëbsczé jestkù”. Celem imprezy było zachowanie tradycji kulinarnych Kaszub, przekazywanie zasobów wiedzy regionalnej młodemu pokoleniu oraz zapoznanie z technikami przygotowania i podawania potraw kaszubskich. Dodatkową atrakcją festiwalu były pokazy mistrzów kuchni: Kazimierza Żołnowskiego, Krzysztofa Szulborskiego oraz Krzysztofa Wierzby.

 
W Festiwalu udział wzięli:

 

Szkoły gastronomiczne:

  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumii
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie
  • Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 w Kościerzynie
  • Zespół Szkół Nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim
  • Zespół Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Bytowie
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie: Technikum w Zawodzie Kucharz.
     

Koła gospodyń wiejskich:

  •  Koło Gospodyń Wiejskich w Paczewie
  • Kółko Rolnicze - Koło Gospodyń Wiejskich w Gnieżdżewie
  • Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego
  • Stowarzyszenie "Kościerska Chata"
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Kolonii.
     

Podmioty gastronomiczne:

  • Restauracja "POD ORŁEM" w Kartuzach
  • Restauracja "BIAŁY MIŚ" w Wieżycy.
     

Oceny potraw przedstawionych do konkursu oceniała KAPITUŁA DOBREGO SMAKU, którą tworzyli:
Przewodniczący Kapituły - doc. dr Henryk Lewandowski (Stowarzyszenie Restauratorów Gdańskich),
oraz Członkowie Kapituły:
- prof. dr hab. Piotr Palich (Akademia Morska w Gdyni)
- prof. dr hab. Mirosław Boruszczak (WSTiH Gdańsk)
- dr Tomasz Studzieniecki (Akademia Morska w Gdyni)
- dr Katarzyna Mysiak (Akademia Morska w Gdyni)
- dr Jacek Hałaczkiewicz (Akademia Morska w Gdyni)
- mgr Monika Kopiecka (Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego)

- mgr Teresa Suchodolska (Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku)
- mgr Bogdan Donke (Wiceprezes Pomorskiej Organizacji Turystycznej w Gdańsku)
- Kazimierz Żołnowski (Mistrz Gastronomii - Kartuzy.

 
Reprezentantami naszej szkoły były uczennice  z klasy IV  technikum żywienia i gospodarstwa domowego – Klaudia Bryks, Barbara Borzestowska i Angela Jarzynka. Uczennice zaprezentowały: duszoną wieprzowinę i golce.

 
Wszyscy uczestnicy byli świetnie przygotowani do konkursu.  Jury miało twardy orzech do zgryzienia.  Uczniowie naszej szkoły po raz pierwszy uczestniczyli w tym konkursie, konkurencja była duża a mimo to V festiwal potraw kaszubskich „Kaszëbsczé Jestkù” okazał się być dla nas szczęśliwy - otrzymaliśmy wyróżnienie ZELONÔ ŁËŻKA.

 

 

Koordynator,

Emilia Megger