Dnia 22 września 2012 roku o godzinie 1400 w Ostrzycach odbył się już V Festiwal potraw kaszubskich „Kaszëbsczé jestkù”. Celem imprezy było zachowanie tradycji kulinarnych Kaszub, przekazywanie zasobów wiedzy regionalnej młodemu pokoleniu oraz zapoznanie z technikami przygotowania i podawania potraw kaszubskich. Dodatkową atrakcją festiwalu były pokazy mistrzów kuchni: Kazimierza Żołnowskiego, Krzysztofa Szulborskiego oraz Krzysztofa Wierzby.
W Festiwalu udział wzięli:
Szkoły gastronomiczne:
-
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumii
-
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie
-
Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 w Kościerzynie
-
Zespół Szkół Nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim
-
Zespół Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Bytowie
-
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie: Technikum w Zawodzie Kucharz.
Koła gospodyń wiejskich:
-
Koło Gospodyń Wiejskich w Paczewie
-
Kółko Rolnicze - Koło Gospodyń Wiejskich w Gnieżdżewie
-
Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego
-
Stowarzyszenie "Kościerska Chata"
-
Koło Gospodyń Wiejskich w Kolonii.
Podmioty gastronomiczne:
-
Restauracja "POD ORŁEM" w Kartuzach
-
Restauracja "BIAŁY MIŚ" w Wieżycy.
Oceny potraw przedstawionych do konkursu oceniała KAPITUŁA DOBREGO SMAKU, którą tworzyli:
Przewodniczący Kapituły - doc. dr Henryk Lewandowski (Stowarzyszenie Restauratorów Gdańskich),
oraz Członkowie Kapituły:
- prof. dr hab. Piotr Palich (Akademia Morska w Gdyni)
- prof. dr hab. Mirosław Boruszczak (WSTiH Gdańsk)
- dr Tomasz Studzieniecki (Akademia Morska w Gdyni)
- dr Katarzyna Mysiak (Akademia Morska w Gdyni)
- dr Jacek Hałaczkiewicz (Akademia Morska w Gdyni)
- mgr Monika Kopiecka (Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego)
- mgr Teresa Suchodolska (Departament Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku)
- mgr Bogdan Donke (Wiceprezes Pomorskiej Organizacji Turystycznej w Gdańsku)
- Kazimierz Żołnowski (Mistrz Gastronomii - Kartuzy.
Reprezentantami naszej szkoły były uczennice z klasy IV technikum żywienia i gospodarstwa domowego – Klaudia Bryks, Barbara Borzestowska i Angela Jarzynka. Uczennice zaprezentowały: duszoną wieprzowinę i golce.
Wszyscy uczestnicy byli świetnie przygotowani do konkursu. Jury miało twardy orzech do zgryzienia. Uczniowie naszej szkoły po raz pierwszy uczestniczyli w tym konkursie, konkurencja była duża a mimo to V festiwal potraw kaszubskich „Kaszëbsczé Jestkù” okazał się być dla nas szczęśliwy - otrzymaliśmy wyróżnienie ZELONÔ ŁËŻKA.
Koordynator,
Emilia Megger