TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Kolejnym z prezentowanych zawodów, który zamieszczamy w ramach naszego cyklu, prezentującego ofertę kształcenia Zespołu Szkół w Nowym Dworze Gdańskim jest: TECHNIK  ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.

 

OPIS ZAWODU:

Specjalnie pod potrzeby lokalnego rynku pracy w naszym Zespole Szkół uruchomiono technikum o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia praktyczne i teoretyczne odbywają się w nowoczesnej pracowni kucharskiej i w pracowni obsługi konsumenta. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem. Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza procesy produkcyjne zgodnie z zasadami. Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej. Kontroluje etapy procesu technologicznego, prowadzi racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. Absolwenci tego technikum są bardzo poszukiwanymi pracownikami w ośrodkach wczasowych, w placówkach gastronomicznych, w hotelach i punktach żywienia zbiorowego w Polsce, krajach UE i również za oceanem.

OBOWIĄZKI:

  1. ocena jakości żywności oraz jej  przechowywanie,
  2. sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
  3. planowanie i ocena żywienia,
  4. organizacja produkcji gastronomicznej,
  5. ocena organoleptyczna potraw i napojów,
  6. użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania potraw i napojów,
  7. przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz BHP,
  8. planowanie i realizacja usług gastronomicznych,
  9. opracowywanie kart menu,
  10. kalkulacja cen potraw i napojów.


KOMPETENCJE:

  1. posiadanie wiedzy o branży gastronomicznej,
  2. kreatywność i konsekwencja w realizacji zadań,
  3. otwartość na zmiany,
  4. współpraca w zespole,
  5. doskonalenie umiejętności zawodowych,
  6. przestrzeganie zasad kultury i etyki.


WYKSZTAŁCENIE:

  1. Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych
  2. Studia
  3. Kursy i certyfikaty specjalistyczne.


MIEJSCA PRACY:

  1. Restauracje- także na statkach i promach
  2. Kawiarnie, lodziarnie, cukiernie
  3. Bary, pizzerie
  4. Pensjonaty
  5. Domy wczasowe
  6. Firmy cateringowe
  7. Szpitale, sanatoria, szkoły, internaty
  8. Własna firma.

 


Być może jest to zawód dla Ciebie jeśli:

- pasjonujesz się sztuką kulinarną,

- lubisz gotować, poszukiwać nowych smaków,

- marzysz o zdobyciu atrakcyjnego zawodu,

- interesujesz się zdrowym żywieniem,

- jesteś dokładny i systematyczny,

- jesteś samodzielny i podatny na innowacje.

 

Następnym  prezentowanym zawodem w dniu 17 marca będzie technik organizacji turystyki.

 

 

CZEKAMY NA WAS !!!

Zespół Szkół

w Nowym Dworze Gdańskim

ul. Warszawska 54

 

 

Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji, przedstawiającej nasze pracownie i wyposażenie.