KUCHARZ

Kolejnym z prezentowanych zawodów, który zamieszczamy w ramach naszego cyklu, prezentującego ofertę kształcenia Zespołu Szkół w Nowym Dworze Gdańskim jest: KUCHARZ.

OPIS ZAWODU:

Kucharz jest osobą, która zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Od paru lat zawód kucharza staje się coraz bardziej doceniany. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. W zakres jego prac wchodzi planowanie, opracowywanie receptur i przygotowywanie potraw, deserów, ciast. Kucharz właściwie dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny i wykonuje obróbkę ręczną, mechaniczną i termiczną surowców. Powinien przestrzegać obowiązujących norm w zakresie porcjowania, wysokiej jakości, estetyki i higieny wydawanych posiłków.  Do jego obowiązków należy także obsługa urządzeń wykorzystywanych w kuchni. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, odpowiedniego łączenia składników, właściwego stosowania produktów spożywczych, sposobów podawania potraw, deserów, napojów i dodatków. Jest to zawód, który wymaga od osób, które go wykonują, talentu kulinarnego i pasji, bowiem tylko one gwarantują sukces w zawodzie.

 

OBOWIĄZKI:

  1. ocena jakości żywności oraz jej przechowywanie,
  2. sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
  3. planowanie i ocena żywienia,
  4. organizacja produkcji gastronomicznej,
  5. ocena organoleptyczna potraw i napojów,
  6. użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania potraw i napojów,
  7. przestrzeganie wymogów sanitarnych  oraz  BHP.

 

KOMPETENCJE:

  1. posiadanie wiedzy o branży gastronomicznej,
  2. kreatywność i konsekwencja w realizacji zadań,
  3. otwartość na zmiany,
  4. współpraca w zespole,
  5. doskonalenie umiejętności zawodowych,
  6. przestrzeganie zasad kultury i etyki.

 

WYKSZTAŁCENIE:

  1. Branżowe Szkoły I stopnia
  2. Branżowe Szkoły II stopnia
  3. Pomaturalne szkoły
  4. Studia wyższe
  5. Kursy i certyfikaty specjalistyczne.

 

MIEJSCA PRACY:

  1. Restauracje - także na statkach i promach
  2. Kawiarnie, lodziarnie, cukiernie
  3. Bary, pizzerie
  4. Pensjonaty
  5. Domy wczasowe
  6. Firmy cateringowe
  7. Szpitale, sanatoria, szkoły, internaty
  8. Własna firma.

 

Być może jest to zawód dla Ciebie jeśli:

- pasjonujesz się sztuką kulinarną,

- lubisz gotować i poszukiwać nowych smaków,

- interesujesz się zdrowym żywieniem,

- marzysz o zdobyciu atrakcyjnego zawodu,

- jesteś samodzielny.

 

Następnym prezentowanym zawodem w dniu 24 marca będzie mechanik pojazdów samochodowych.

 

CZEKAMY NA WAS !!!

Zespół Szkół
w Nowym Dworze Gdańskim
ul. Warszawska 54

 

Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji, przedstawiającej nasze pracownie i wyposażenie.