Dynia - królowa jesieni, gościła w CZWARTEK w naszej pracowni gastronomicznej.
Warto po nią sięgać ponieważ, jak każde intensywnie pomarańczowe warzywo jest skarbnicą beta-karotenu, czyli karotenoidu będącego silnym przeciwutleniaczem. Pomaga organizmowi w walce z tzw. stresem oksydacyjnym, czyli niszczy wolne rodniki. Dodatkowo zawiera: witaminy A, B1, B2, C, PP oraz składniki mineralne, zwłaszcza potas, fosfor, żelazo, wapń i magnez. Ale oprócz właściwości zdrowotnych, ma bardzo niewiele kalorii - w 100 g surowej dyni jest zaledwie 26 kcal. Jest też znakomitym źródłem błonnika.
Na spotkanie z pracodawcami w ramach tygodnia przedsiębiorczości, przygotowaliśmy rozgrzewającą zupę krem, idealną na chłodne dni oraz coś słodkiego na poprawę humoru - ciasto dyniowe.
mgr Emilia Megger-Lisewska