OLIMPIADA WIEDZY O ŻYWIENIU

Miło nam poinformować, że jesteśmy już po eliminacjach okręgowych XXVII Olimiady Wiedzy o Żywieniu, które odbyły się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.

Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy IV Technik żywienia i usług  gastronomicznych: Paulina Krysa i Natalia Janać.

Tematyką wiodącą tegorocznej edycji były:
Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu.

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych, problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności, gastronomii i kelnerstwa oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.