W dniu 19.04.2023 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich w Gdańsku odbył się „VII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia 2023”. Honorowe patronaty nad konkursem objęli Marszałek Województwa Pomorskiego, Pomorski Kurator Oświaty, Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej w Polsce, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Zadaniem uczestników było przygotowanie przekąski i deseru, inspiracją do kulinarnych poszukiwań i eksperymentów był świat literatury. W konkursie udział wzięło 12 dwuosobowych zespołów ze szkół gastronomicznych. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie z 3 klasy TŻiUG: Franciszek Duchalski i Piotr Ptak. Przygotowali przekąskę: GUA BAO Z POLICZKAMI WIEPRZOWYMI , Jan Brzechwa „Nie pieprz Pietrze oraz deser: MINI TORCIK „RED VELVET, Julian Tuwim „Dyzio marzyciel”.
Celem imprezy było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie się z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego, propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.
Adeptów sztuki kulinarnej oceniali wybitni mistrzowie kuchni i cukiernictwa. Inspiracja, przygotowane potrawy i prezentacja naszych uczniów zyskały uznanie Jury, odnieśli duży sukces III miejsce kategoria deser oraz II miejsce kategoria literackość.
OGROMNE GRATULACJE DLA CHŁOPAKÓW!
mgr inż. Aneta Palczewska
mgr inż. Emilia Megger-Lisewska