Udział nauczycieli w projekcie’’ AGRO na 6 –stkę”

Projekt "AGRO na 6-stkę"

skierowany jest do nauczycieli  i instruktorów kształcenia zawodowego kierunków rolniczych  ze szkół publicznych, nauczających przedmiotów wpisujących się w co najmniej jedną z branż objętych projektem:

- produkcja rolnicza,                                                                                                         
  - ogrodnictwo, 
- technika rolnicza, 
- przetwórstwo spożywcze, 
- agrobiznes, 
- kształtowanie krajobrazu, 
- turystyka wiejska, 
usługi gastronomiczne, 
- rybactwo śródlądowe, 

-  inżynieria środowiska i melioracja. 

PROGRAM DOSKONALENIA NAUCZYCIELI OBEJMUJE: 

Warsztaty przygotowujące do praktyk - 3 dni 
  I część praktyk w przedsiębiorstwach - 5 dni roboczych 

- Praktyki prowadzone są w przedsiębiorstwach dysponujących nowoczesnym sprzętem, oprzyrządowaniem lub liniami technologicznymi, stosujących efektywne metody w zakresie organizacji pracy.

II część praktyk w przedsiębiorstwach - 5 dni roboczych 
Wyjazdy studyjne za granicę - 5 dni roboczych

- Po zrealizowaniu obu części praktyk uczestnicy projektu biorą udział w wyjeździe studyjnym do nowoczesnego przedsiębiorstwa rolniczego w jednym z krajów Unii Europejskiej. Celem wyjazdu jest zapoznanie nauczycieli z pracą i rozwiązaniami technologicznymi i organizacyjnymi stosowanymi w  przemyśle spożywczym i gastronomii.

W projekcie udział wzięły: Ewelina Kępińska -Lipińska, nauczyciel teoretycznych  przedmiotów zawodowych gastronomicznych, która odbyła praktyki w Restauracji Piwniczka na zamku w Malborku.

Emilia Megger –Lisewska nauczyciel teoretycznych i praktycznych przedmiotów zawodowych gastronomicznych, która odbyła praktyki w Restauracji Barcelona w Mikoszewie .