Projekt "AGRO na 6-stkę"
skierowany jest do nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego kierunków rolniczych ze szkół publicznych, nauczających przedmiotów wpisujących się w co najmniej jedną z branż objętych projektem:
- produkcja rolnicza,
- ogrodnictwo,
- technika rolnicza,
- przetwórstwo spożywcze,
- agrobiznes,
- kształtowanie krajobrazu,
- turystyka wiejska,
- usługi gastronomiczne,
- rybactwo śródlądowe,
- inżynieria środowiska i melioracja.
PROGRAM DOSKONALENIA NAUCZYCIELI OBEJMUJE:
Warsztaty przygotowujące do praktyk - 3 dni
I część praktyk w przedsiębiorstwach - 5 dni roboczych
- Praktyki prowadzone są w przedsiębiorstwach dysponujących nowoczesnym sprzętem, oprzyrządowaniem lub liniami technologicznymi, stosujących efektywne metody w zakresie organizacji pracy.
II część praktyk w przedsiębiorstwach - 5 dni roboczych
Wyjazdy studyjne za granicę - 5 dni roboczych
- Po zrealizowaniu obu części praktyk uczestnicy projektu biorą udział w wyjeździe studyjnym do nowoczesnego przedsiębiorstwa rolniczego w jednym z krajów Unii Europejskiej. Celem wyjazdu jest zapoznanie nauczycieli z pracą i rozwiązaniami technologicznymi i organizacyjnymi stosowanymi w przemyśle spożywczym i gastronomii.
W projekcie udział wzięły: Ewelina Kępińska -Lipińska, nauczyciel teoretycznych przedmiotów zawodowych gastronomicznych, która odbyła praktyki w Restauracji Piwniczka na zamku w Malborku.
Emilia Megger –Lisewska nauczyciel teoretycznych i praktycznych przedmiotów zawodowych gastronomicznych, która odbyła praktyki w Restauracji Barcelona w Mikoszewie .