Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z owocami
Składniki:
- 10 dag drożdży (standardowa kostka)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szklanka oleju
- 3/4 szklanka mleka
- 4,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- truskawki ,jabłka, jagody, śliwki lub inne ulubione owoce
Kruszonka:
- 0,5 kostki masła (100g)
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
Wykonanie :
Na całej powierzchni dna miski rozkruszamy drobno drożdże. Następnie posypujemy je drobnym cukrem i cukrem waniliowym. Na to wylewamy roztrzepane jajka,a następnie wlewamy olej i lekko ciepłe mleko. Posypujemy całość równomiernie mąką. Na końcu dajemy na wierzch szczyptę soli. Nie można mieszać, należy zachować też podaną kolejność. Ciasto odstawiamy nakryte ściereczką na 3 godziny. Po tym czasie zawartość miski należy wymieszać (najlepiej chwilkę mikserem) i przełożyć do blachy wyłożonej papierem ( 24x28cm). W blasze zostawić jeszcze na 30 min. W tym czasie robimy kruszonkę rozcierając wszystkie składniki palcami do uzyskania jednolitych okruchów. Na ciasto wykładamy owoce i posypujemy na wierzchu kruszonką. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut