W dniu 4 lutego 2016 roku
uczniowie klas technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w VI Targach Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD -to- GO. Zorganizowanych na terenie AMBER EXPO Gdańsk.
W dobie dynamicznych zmian w branży gastronomicznej, gdzie zdrowe i świadome odżywianie przestaje być wyłącznie przejściowym trendem, a stanowi manifestację stylu życia, należy nieustannie podążać za nowymi rozwiązaniami. Targi FOOD -to- GO to miejsce gdzie profesjonalizm i doświadczenie łączy się ze świeżym spojrzeniem na branżę gastronomiczną.
W tym roku na targach wyznaczono 4 strefy tematyczne:
Strefa Bezglutenowa - to właśnie tu można było zapoznać się z szeroką ofertą produktów, skosztować potraw bezglutenowych oraz uzyskać porady, jak wprowadzić dania bezglutenowe do menu restauracji.
Strefa Deserowe Inspiracje - to strefa gdzie swoją ofertę pokazali producenci urządzeń
i produktów dla cukierni i lodziarni.
Strefa Prezentacji i Warsztatów – udział w warsztatach ze znanymi osobami z programów kulinarnych, autorami książek poświęconych gotowaniu oraz z zawodowymi kucharzami i cukiernikami.
Strefa Inteligentna Restauracja - pierwsza taka strefa na targach gastronomicznych w Polsce! W strefie zaprezentowane zostały najnowsze rozwiązania technologiczne dedykowane lokalom gastronomicznym. Nie zabrakło inteligentnych urządzeń gastronomicznych m.in. ekspresów do kawy, kuchenek, piecy, robotów kuchennych.
Goście specjalni Targów FOOD - to- GO:
Małgorzata Weber - Mistrzyni Karmelarstwa Artystycznego, PAN Centrum Słodkiej Dekoracji
Jola Słoma i Mirek Trymbulak - Autorzy książek kucharskich, a także pierwszego wegetariańskiego programu kulinarnego "Atelier Smaku" obecnego na antenie Kuchni+ od 2008 roku.
Ewelina Kępińska-Lipińska
Emilia Megger - Lisewska