Dnia 28 września 2013 r. odbył się VI Festiwal Potraw Kaszubskich „KASZËBSCZÉ JESTKÙ”. Do konkursu zgłosiło się 14 zespołów, w tym 9 szkół gastronomicznych, 5 podmiotów w kategorii: koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia. W wymienionych kategoriach oceniani byli uczestnicy festiwalu. Kapituła Dobrego Smaku oceniała kaszubską potrawę przygotowaną do konkursu przez uczestników. Z naszej szkoły w konkursie udział wzięła klasa II tż. Jako reprezentacja pojechały trzy uczennice Martyna Oleksak, Katarzyna Fila oraz Marta Sałek. Zaprezentowały one dwa wspaniałe dania: zupę grzybową na maślance i węgorza w buraczkach z chrzanem podany na placku ziemniaczanym. Cała klasa natomiast przygotowała słodki poczęstunek dla wszystkich obecnych na Festiwalu drożdżowo- kruche rogaliki z serem oraz rajskie ciasteczka ze słonecznikiem.
Oceny potraw przedstawionych do konkursu oceniała KAPITUŁA DOBREGO SMAKU, którą tworzyli: Przewodniczący Kapituły – doc. dr Henryk Lewandowski (Prodziekan Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku) oraz Członkowie Kapituły: prof. dr hab. Piotr Palich (Kierownik Katedry Organizacji Usług Turystyczno-Hotelarskich Akademii Morskiej w Gdyni), prof. dr hab. Mirosław Boruszczak (Prorektor Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku), dr Tomasz Studzieniecki (Akademia Morska w Gdyni), dr Katarzyna Mysiak (Akademia Morska w Gdyni), dr Jacek Hałaczkiewicz (Akademia Morska w Gdyni), Bogdan Donke (Wiceprezes Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w Gdańsku), Teresa Suchodolska – (Wiceprezes Stowarzyszenia „Academia Europa Nostra”), Monika Kopiecka – (Departament Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego w Gdańsku, Sekretariat Regionalny KSOW).
Szkolni koordynatorzy,
mgr inż. Emilia Megger, mgr Gabriela Kuszner-Drobik, mgr inż. Ewelina Kępińska-Lipińska