Projekt "AGRO na 6-stkę" skierowany jest do nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego kierunków rolniczych ze szkół publicznych, nauczających przedmioty wpisujące się w co najmniej jedną z branż objętych projektem:
- produkcja rolnicza
- ogrodnictwo
- technika rolnicza
- przetwórstwo spożywcze
- agrobiznes
- kształtowanie krajobrazu
- turystyka wiejska
- usługi gastronomiczne
- rybactwo śródlądowe
- inżynieria środowiska i melioracja.
Program doskonalenia nauczycieli obejmował:
- Warsztaty przygotowujące do praktyk – 3 dni
- I część praktyk w przedsiębiorstwach – 5 dni roboczych - praktyki prowadzone były w przedsiębiorstwach dysponujących nowoczesnym sprzętem, oprzyrządowaniem lub liniami technologicznymi, stosujących efektywne metody w zakresie organizacji pracy
- II część praktyk w przedsiębiorstwach – 5 dni roboczych - wyjazdy studyjne za granicę.
Po zrealizowaniu obu części praktyk uczestnicy projektu wzięli udział w wyjeździe studyjnym do nowoczesnego przedsiębiorstwa rolniczego w jednym z krajów Unii Europejskiej. Celem wyjazdu było zapoznanie nauczycieli z pracą i rozwiązaniami technologicznymi i organizacyjnymi stosowanymi w przemyśle spożywczym i gastronomii.
W projekcie udział wzięły:
- Ewelina Kępińska-Lipińska, nauczyciel teoretycznych przedmiotów zawodowych gastronomicznych, która odbyła praktyki w Restauracji Piwniczka na zamku w Malborku
- Emilia Megger-Lisewska, nauczyciel teoretycznych i praktycznych przedmiotów zawodowych gastronomicznych, która odbyła praktyki w Restauracji Barcelona w Mikoszewie.