Pączkobranie

Tradycji musi stać się zadość i dlatego 16.02.2012 roku po raz drugi w dziejach w Zespole Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim z okazji tłustego czwartku 4 drużyny trzy osobowe wzięły udział w konkursie – Pączkobranie na najsmaczniejsze pączki.

 

Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. W tłusty czwartek przeciętny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy Polacy razem w tym czasie pochłaniają ich prawie 100 milionów. Dawniej, przyrządzając pączki, nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na taki trafi, będzie mieć w życiu szczęście. Tradycyjnie w skład ciasta drożdżowego wchodzą : mąka, drożdże, płyny, sól, jaja, cukier, tłuszcz oraz substancje smakowo- zapachowe.

 
Najsmaczniejsze pączki w tym roku wykonali reprezentanci klasy 3 technikum żywienia i gospodarstwa domowego, a pozostałe klasy 2Tż, 1Tż i 1sk zajęły równorzędne II miejsce. Przepis na pączki zwycięskiej drużyny był następujący: 1kg mąki, 20 dag masła, 1 szklanka cukru, 10dag drożdży, 0,75l mleka, 10 żółtek, szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka spirytusu, konfitury, tłuszcz do głębokiego smażenia, cukier puder lub posypka kolorowa.

 
Sposób wykonania:
szklankę mąki utrzeć z drożdżami i 1/3szklanki cukru, po utarciu dodać szklankę letniego mleka, przykryć, odstawić. Do żółtek dodać szczyptę soli i odstawić na 10-15 minut i dodać do rozczynu, połączyć z pozostałym rozczynem, cukrem waniliowym i spirytusem. Dodać lekko podgrzane mleko i roztopione masło oraz mąkę. Wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2cm i wykroić krążki o średnicy ok. 4-5cm. ½ łyżeczki konfitur włożyć w pączka i zlepić boki, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki włożyć do rozgrzanego tłuszczu.