TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH - BRZMI RÓWNIEŻ ZACHĘCAJĄCO

Kolejnym z prezentowanych zawodów, który zamieszczamy w ramach naszego cyklu, prezentującego ofertę kształcenia Zespołu Szkół w Nowym Dworze Gdańskim jest: TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH.

OPIS ZAWODU:
Specjalnie pod potrzeby lokalnego rynku pracy w naszym Zespole Szkół uruchomiono technikum o specjalności technik żywienia i usług gastronomicznych. Zajęcia praktyczne i teoretyczne odbywają się w nowoczesnej pracowni kucharskiej i w pracowni obsługi konsumenta. Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada te same umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza. Ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. W czasie swojej pracy przyjmuje surowce, półprodukty, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania przed zepsuciem. Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza procesy produkcyjne zgodnie z zasadami. Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej. Kontroluje etapy procesu technologicznego, prowadzi racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji. Absolwenci tego technikum są bardzo poszukiwanymi pracownikami w ośrodkach wczasowych, w placówkach gastronomicznych, w hotelach i punktach żywienia zbiorowego w Polsce, krajach UE i również za oceanem.

OBOWIĄZKI:
- ocena jakości żywności oraz jej  przechowywanie,
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów,
- planowanie i ocena żywienia,
- organizacja produkcji gastronomicznej,
- ocena organoleptyczna potraw i napojów,
- użytkowanie sprzętu i urządzeń do sporządzania potraw i napojów,
- przestrzeganie wymogów sanitarnych oraz BHP,
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych,
- opracowywanie kart menu,
- kalkulacja cen potraw i napojów.

KOMPETENCJE:
- posiadanie wiedzy o branży gastronomicznej,
- kreatywność i konsekwencja w realizacji zadań,
- otwartość na zmiany,
- współpraca w zespole,
- doskonalenie umiejętności zawodowych,
- przestrzeganie zasad kultury i etyki.

WYKSZTAŁCENIE:
- Technika Żywienia i Usług Gastronomicznych
- Studia
- Kursy i certyfikaty specjalistyczne.

MIEJSCA PRACY:
- Restauracje- także na statkach i promach
- Kawiarnie, lodziarnie, cukiernie
- Bary, pizzerie
- Pensjonaty
- Domy wczasowe
- Firmy cateringowe
- Szpitale, sanatoria, szkoły, internaty
- Własna firma.

 

Być może jest to zawód dla Ciebie jeśli:

pasjonujesz się sztuką kulinarną,
lubisz gotować, poszukiwać nowych smaków,
marzysz o zdobyciu atrakcyjnego zawodu,
interesujesz się zdrowym żywieniem,
jesteś dokładny i systematyczny,
jesteś samodzielny i podatny na innowacje.

 

Następnym prezentowanym zawodem w dniu 06 majabędzie technik organizacji  turystyki.

CZEKAMY NA WAS !!!

 Zespół Szkół
w Nowym Dworze Gdańskim
ul. Warszawska 54

Zachęcamy do obejrzenia fotorelacji, przedstawiającej nasze pracownie i wyposażenie.